dilluns, 25 de maig del 2015

Els núvols

Què és?

Un núvol és un volum d'aire que es fa vissible perquè està format per un conjunt de gotes minúscules d'aigua, cristalls de gel a la capa gasosa que envolta a la Terra,sobre la superfície terrestre(atmosfera),gotes petites d'aigua congelada o tots aquests elements a la vegada;al voltant de 1000 gotetes per centímetre cúbic.Resumit que és una condensació d'aigua al cel.Els núvols no tenen contacte amb la terra a diferència de la boira.




http://ca.wikipedia.org/wiki/N%C3%BAvol#/media/File:Cumulus_clouds_in_fair_weather.jpeg

Com es forma?

Els núvols es formen quan el vapor d'aigua contingut l'aire canviï d'estat i passi a ser líquid a sòlid,ja que en estat gasós és transparent.Quan una massa d'aire s'eleva i es refreda perd capacitat per retenir l'aigua.I si arriba a saturar-se,el vapor d'aigua contingut en l'aire es condensarà i formarà gotetes d'aigua sempre que la temperatura sigui positiva,i se sublimarà,passant de vapor d'aigua a cristalls de gel,si la temperatura és inferior als 0ºC.Aquest punt,quan l'aire se satura,rep el nom de temperatura de punt de rosada.La formació dels núvols es deu a la condensació i/o sublimació del vapor d'aigua en form,a d'aigua líquida,cristalls, de gel i vapor d'aigua sobre petites partícules sòlides,conegudes com a nuclis de condensació o sublimació.Aquestes partícules o aerosols sempre són presents a la atmosfera.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgC6zS4mLat4Up-r92E0xASfEBd8eETAY-msVmfKE0xJWFSCSftINVYOrjlFeImMA5D2SXF3akSE5r3MASZExmNlLW9YEpkNQSnJfJICAbfqTAJqdZqoZS1GkYc1jmNzuh_cS2rFhryVVBK/s400/canvi+d%2527estat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgC6zS4mLat4Up-r92E0xASfEBd8eETAY-msVmfKE0xJWFSCSftINVYOrjlFeImMA5D2SXF3akSE5r3MASZExmNlLW9YEpkNQSnJfJICAbfqTAJqdZqoZS1GkYc1jmNzuh_cS2rFhryVVBK/s400/canvi+d%2527estat.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-katasjoyg-8/uyks_xsicgi/aaaaaaaaabq/bknam_s3w3w/s1600/a-cicle_aigua-4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQsOQR48njVN7-ekXoNmi-3BBU12fzby4JDlrENgmoiqMnJfuoYbhYXNsqoX34RcfcsZiNVUc1E_tWhYPIY84E3EEyTuua3-Kc3cSpobPJ45q7obQ5MHXoIczrGavhzjNijepJBLZ55YAx/s1600/a-cicle_aigua-4.jpg



http://3.bp.blogspot.com/-_pyrudvyb8c/uyktelnlq9i/aaaaaaaaabc/kxzw9ulay9o/s1600/cicle.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHmzzNM1qhvTzhKqTnZpCAQxnlndznGzpaMLtfK1zkScvSEJ5IvxoZqQiUiYfSYGBXRm_o9iZMFmw_4Re0A-qvluwBv6w2Ai8bedff5QOzQ4Oncbj-E-hS81DWERzaxLFaExhSYhoUYcuP/s1600/cicle.jpg

Generalment els núvols formats a nivells alts de la capa més baixa de l'atmosfera on tenen lloc els fenòmens meteorològics(la troposfera) estan compostos per cristalls de gel i gotes d'aigua congelada, mentre que els núvols formats en nivells baixos acostumen a estar formats per gotes d'aigua. A nivells mitjos els núvols poden estar formats per una barreja de gotes d'aigua i cristalls de gel.
Els processos de condensació i sublimació es realitzen sobre partícules sòlides microscòpiques, anomenades nuclis de condensació, que estan suspeses en l'aire. Les variacions de temperatura permeten el canvi d'estat dels diversos estats de l'aigua, i fan que es condeni, sublimi, congeli i descongeli. L'estat de les partícules pot variar constantment en relació a la temperatura a què es trobin en cada moment, ja que no estan estàtiques dins del núvol, sinó que estan sotmeses a constants moviments verticals.
La saturació de l'aire es pot produir per dos mecanismes:que baixi la temperatura de l'aire en un punt fins a un valor que no pugui contenir la humitat que tenia, o que es produeixi un ascens de la massa d'aire i en trobar en alçada valors més baixos se saturi el vapor d'aigua que contenia la massa d'aire que s'eleva.
Les gotes dels núvols tenen una mida molt més petita que les gotes de pluja, fet que permet que romanguin en suspensió a l'atmosfera, amb diàmetres que oscil·len entre 0,001 i 0,1 mil·límetres, segons el tipus de núvol. Als núvols, cada metre cúbic d'aire pot contenir uns 100 milions de gotes.
És habitual que les gotes es puguin mantenir en estat líquid a temperatures àmpliament inferiors al punt de congelació, de fins -30 °C. En aquest cas, s'anomenen gotes superrefredades. Els núvols en nivells més alts i extremadament freds de l'atmosfera estan formats de cristalls de gel, que poden ser d'una mida d'una desena part del mil·límetre.
Els núvols densos i gruixuts tenen una gran reflectivitat (70% al 95%) a través de tot el rang de la llum visibleconseqüentment, es veuen de color blanc, almenys des del seu cim. Les gotes del núvol dispersen la llum eficientment, de manera que la intensitat de la radiació solar disminueix amb la profunditat dins del núvol; per aquest motiu, de vegades els núvols presenten un color gris, o fins i tot més fosc, en la seva base. Els núvols prims poden aparèixer amb els colors presents al seu voltant o al fons, i els núvols il·luminats per llum diferent de la blanca, tal com succeeix durant la sortida o la posta de sol, poden estar acolorits corresponentment. En el rang dels núvols poden aparèixer més foscos perquè l'aigua que constitueix les gotes del núvol absorbeix fortament la radiació solar a aquestes longituds d'ona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada